Mówi: | Adam Ringer |
Funkcja: | prezes |
Firma: | Green Caffè Nero |
Green Caffè Nero planuje otwarcie kilkunastu nowych kawiarni. Sieć rozważa ekspansję poza rynek warszawski
Sieć kawiarni Green Caffè Nero zamierza w ciągu najbliższych pięciu kwartałów otworzyć kilkanaście nowych lokali. Jej współwłaściciel deklaruje, że nadal szuka firma nowych rynków, na których mogłaby się rozwijać. Myśli o kolejnych miastach i lokalizacjach poza ich centrami, obiektami handlowymi i biurowymi.
Na razie kawiarnie Green Caffè Nero powstają tylko w Warszawie i okolicach. Przyczyną jest specyfika sieci, gdzie serwuje się jedynie świeże produkty własnego wyrobu.
– Naszym największym problemem z pojawieniem się w nowych miastach jest logistyka dostaw – zwraca uwagę w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Inwestor Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero. – W przeciwieństwie do naszych konkurentów nie mamy np. mrożonych ciast. Jak się ma mrożone ciasta, to jutro można otworzyć lokal we Wrocławiu lokal i samochodem z zamrażarką zawieźć tam to ciasto i ono się tak samo rozmraża we Wrocławiu jak w Warszawie. Mamy własną piekarnię tutaj i może możemy dowieźć produkty do Łodzi, ale już dalej to nie ma mowy.
Z tego powodu właściciele firmy z dużą rozwagą muszą myśleć o ekspansji. Jeżeli zdecydują się zadebiutować w nowym miejscu, muszą zrobić to ze znacznie większym rozmachem niż inne sieci. Co nie oznacza, że firma nie rozważa takich inwestycji.
– Szukamy – podkreśla Adam Ringer. – Wejście na jakiś nowy rynek, do innego miasta, oznacza dla nas, że musimy szybko otworzyć wiele lokali, żeby mieć pewną ich liczbę i znaleźć lokalnych partnerów – piekarnie, cukiernie, które będą nas zaopatrywały lokalnie, a to jest bardzo trudne.
Green Caffè Nero powstało w 2012 roku z połączenia Caffè Nero i Green Coffee. W ciągu kolejnych trzech lat firma stworzyła na stołecznym rynku znaczącą sieć kawiarni i jak mówi prezes firmy, nadal szybko się rozwija.
– W tej chwili mamy 33 lokale, trzy w budowie, przypuszczam, że w grudniu jeszcze otworzymy dwa, czyli pod koniec roku będzie ich 38. Na przyszły rok mamy zakontraktowane jakieś 9 w tej chwili. Liczymy, że pod koniec 2016 roku będzie jakieś 45-50 lokali.
Firma zmienia także podejście do lokalizacji swoich kawiarni. Do niedawna lokowała je w centrum Warszawy oraz w galeriach handlowych i dużych biurowcach. Praktycznie w Green Caffè Nero nie rozważano przedmieść, obawiając się, że bez biurowców zabraknie tam klientów. Otwarcie lokalu w Wilanowie udowodniło menadżerom sieci, że nie doceniali peryferyjnych lokalizacji.
– Nagle się okazało, że mnóstwo naszych klientów tam mieszka i cieszy się z uruchomienia kawiarni – przyznaje prezes Adam Ringer z Green Caffè Nero. – Tam nie ma żadnych biur, ale są nomadzi, jest dużo matek z dziećmi. Zrobiliśmy tam taką małą kawiarnię dla dzieci w środku. Jeżeli się okaże, że na przedmieścia można wchodzić z kawiarnią sieciową, to ten rynek będzie wyglądał bardzo optymistycznie.
Czytaj także
- 2024-03-20: Coraz więcej samorządów chce zakładać spółdzielnie energetyczne. Na ten cel trafi 2 mld zł z funduszy europejskich
- 2024-03-11: Lokalne spółdzielnie energetyczne mogą być rozwiązaniem problemu ubóstwa energetycznego. Mają szansę poprawić także sytuację kobiet na rynku pracy
- 2024-02-19: Kasy samoobsługowe mają wpływ na spadek lojalności klientów. Irytuje ich brak pomocy kasjera przy większych zakupach
- 2024-02-06: Wspólnoty i spółdzielnie mieszkaniowe coraz bardziej zainteresowane inwestycjami we własne źródła OZE. Nowe przepisy pozwalają im na tym zarabiać
- 2024-03-14: Liczba stacji ładowania dynamicznie rośnie, ale nie nadąża za wzrostem sprzedaży elektryków. Polska pozostaje w tyle za państwami regionu
- 2024-02-13: Dostęp do nowoczesnych terapii onkologicznych się poprawia. Nadal jednak problemem są duże nierówności między regionami
- 2024-01-22: Silne zakłócenia w transporcie międzynarodowym. Niedługo mogą odczuć je też europejscy konsumenci
- 2024-01-17: Więcej rezerwacji na zimowy wypoczynek niż rok temu. Ponad połowa Polaków planuje zimą wyjazd
- 2024-01-12: Coraz więcej firm chce ograniczać pracę zdalną. Oczekiwania pracowników wobec biur są coraz bardziej wyśrubowane
- 2024-01-19: Pracownicy oczekują od miejsca pracy dobrego dojazdu i bliskości różnych punktów usług. Bez tego trudno przyciągnąć ich z powrotem do biur