Mówi: | César Lipka |
Funkcja: | prezes zarządu |
Firma: | SuperDrob S.A. |
SuperDrob zapowiada inwestycje, które pozwolą rozwijać biznes i poprawić pozycję na zagranicznych rynkach. Firma rozszerza również asortyment
SuperDrob zapowiada w najbliższych latach inwestycje w zakłady przetwórstwa i linie produktów gotowych. Nie wyklucza też akwizycji. Firma pracuje nad rozszerzeniem asortymentu, w sklepach pojawiły się już dania gotowe, dzięki nim SuperDrob planuje podbić nowe rynki. Obecnie blisko połowa produktów jest eksportowana, przede wszystkim do krajów europejskich. Na zyski w tym roku może wpłynąć sytuacja w Wielkiej Brytanii i brexit.
– Ten rok rozwija się dobrze, mamy wzrost ponad 10 proc., podobnie było w 2015 roku. Kondycyjnie również stoimy bardzo dobrze, notujemy zyski. Jest to nieco trudniejszy rok, głównie przez brexit, który powoduje osłabienie funta – ocenia w rozmowie z agencją Newseria Inwestor César Lipka, prezes SuperDrob.
Tylko w 2015 roku przychody SuperDrob sięgnęły 934 mln zł przy 847 mln rok wcześniej. Tym samym jest siódmą firmą drobiarską w Polsce. Blisko połowa produkcji kierowana jest na rynki zagraniczne, łącznie do 19 krajów, przede wszystkim do Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech, Irlandii, Szwajcarii oraz Chin.
– Jeśli funt osłabia się, to automatycznie spada konkurencyjność na tym rynku i jego zyskowność, a to wpływa bezpośrednio na nas – tłumaczy Lipka.
Jednocześnie jednak firma patrzy optymistycznie w przyszłość, zwłaszcza że rośnie sprzedaż mięsa i jego spożycie. Prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego wskazują, że produkcja mięsa i podrobów drobiowych na koniec 2016 roku wzrośnie o 10 proc. do ok. 2,6 tys. ton. Wzrośnie również konsumpcja – o 1,8 proc. do poziomu 28,8 kg na mieszkańca. W całej UE też notowane są wzrosty, tu średnia wynosi 26,7 kg. Rośnie też eksport, a SuperDrob jest w czołówce eksporterów mięsa drobiowego w Polsce.
Firma zapowiada w najbliższych latach liczne inwestycje.
– W 2017 roku planujemy przystąpić do budowy zakładu w Koluszkach, który nieco się opóźnia. Planujemy kolejne inwestycje, nie wykluczamy też akwizycji i będziemy w dalszym ciągu rozwijać nasz biznes – zapowiada prezes SuperDrob.
W Koluszkach, w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej ma powstać nowoczesny zakład przetwórstwa drobiu. Firma zainwestuje w zakład 200 mln zł. Będzie to drugi zakład rozbioru, który da firmie dużo większe możliwości produkcyjne i wzmocni pozycję na zagranicznych rynkach.
W tym roku SuperDrob uruchomił także w Karczewie kontenerowy system rozładunku żywca. Kolejną inwestycją jest nowa linia produktów gotowych (convenience food) w Łodzi, która ma wyprodukować 1,5 tony produktów gotowych w godzinę, a to właśnie takie produkty mają stanowić o sile firmy.
– Stawiamy generalnie na dania gotowe, convenience food i w tym kierunku będziemy szli. Dodatkowo wzmocnimy prawdopodobnie naszą bazę pod kątem zakładów paszowych. To będzie kolejny krok. To wszystko planujemy zrealizować w 2017 i 2018 roku – podkreśla César Lipka.
Czytaj także
- 2021-03-04: Do końca czerwca Krajowy Plan Odbudowy powinien uzyskać zgodę Komisji Europejskiej. Polska liczy na pierwsze środki już w wakacje
- 2021-02-26: Trwają ostatnie prace nad projektem Narodowej Agencji Bezpieczeństwa Energetycznego. Wiosną ma trafić pod obrady rządu
- 2021-03-01: W kryzysie inwestorzy szukają zysków na rynku dzieł sztuki. W ubiegłym roku jego wartość wzrosła o 30 proc.
- 2021-02-23: W czasie pandemii przyspieszyła sprzedaż dzieł sztuki. Obroty na prawie 470 aukcjach wyniosły 380 mln zł
- 2021-02-04: Ruszają pierwsze inwestycje magazynowe w parku logistyczno-przemysłowym przy planowanym Centralnym Porcie Komunikacyjnym [DEPESZA]
- 2021-02-09: Rząd zapowiada przyspieszenie inwestycji w bezpieczną infrastrukturę drogową. W kolejnych latach wyda na ten cel 2,5 mld zł
- 2021-01-27: W 2021 roku będzie można realnie zarobić tylko na bardziej ryzykownych inwestycjach. Giełda przyciągnie inwestorów, jeśli pojawią się ciekawe debiuty
- 2021-01-21: Dodatkowy 1 mld zł od rządu nie uratuje przedsiębiorców utrzymujących się w górach z turystyki. Bunt z południa może się rozlać na cały kraj
- 2021-02-19: Spożycie mięsa spada z roku na rok, a pandemia tylko przyspieszyła ten trend. Branża mięsna i nabiałowa ruszają z produkcją roślinnych alternatyw
- 2021-01-14: Polskie firmy rozwijają eksport maseczek ochronnych. Walczą o rynek z niskiej jakości produktami sprowadzanymi z Chin