News powiązane z hodowla
2023-05-19 | 06:20
Handel
Polacy chcą produktów żywnościowych bez cierpienia zwierząt. Są skłonni płacić za nie więcej
Coraz chętniej dbamy o dobrostan zwierząt i jesteśmy w stanie zapłacić więcej za produkty żywnościowe, które w procesie produkcji oszczędzają im cierpienia, wynika z prowadzonych badań. W tym podejściu Polacy nie różnią się szczególnie od obywateli innych krajów europejskich. – Kiedy Polacy i Polki są pytani wprost, czy dobrostan zwierząt jest ważny, to jest powyżej 70 proc. odpowiedzi twierdzących – mówi Małgorzata Szadkowska, prezeska Fundacji Compassion in World Farming Polska, członkini Europejskiego Komitetu Obywatelskiego „Koniec Epoki Klatkowej”.
2022-06-22 | 05:55
Rolnictwo
Hodowla alpak - alpakoterapia [przebitki]
alpaki w zagrodzie, karmienie alpak marchewkami, alpaki jedzące siano
2021-08-13 | 06:25
Ochrona środowiska
W ciągu 10 lat spadła liczba gospodarstw rolnych w Polsce i ich średnia wielkość. Tylko 30 proc. z nich utrzymuje się głównie z działalności rolniczej
Działalność rolnicza jest głównym źródłem utrzymania tylko dla niespełna 1/3 gospodarstw rolnych – wynika z przeprowadzonego w ubiegłym roku Powszechnego Spisu Rolnego 2020. Wśród pozostałych źródeł dochodu rolnicy wskazują m.in. pracę zarobkową, emerytury i renty, działalność pozarolniczą albo świadczenia socjalne. – W ciągu ostatnich 10 lat wyraźnie wzrósł udział innych dochodów, pochodzących np. z programów socjalnych, które teraz stanowią dość istotne źródło utrzymania gospodarstw rolnych – mówi dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Statystyka pokazuje, że w ubiegłym roku w Polsce było nieco ponad 1,317 mln gospodarstw rolnych, a na przestrzeni ostatniej dekady ich liczba skurczyła się o 192 tys. (prawie 13 proc.).
2020-08-18 | 06:20
Serwis specjalny #BatalieBiznesu
Producenci wołowiny walczą o większą sprzedaż mięsa. Pomóc ma im nowy system znakowania według klasy jakości
Choć pandemia i związane z nią wyłączenie z działania gastronomii zakłóciły biznes producentów wołowiny, konsumenci nie stracili zaufania do tego mięsa. Prognozy mówią jednak o spadku spożycia. Większość polskiej wołowiny przeznaczana jest na eksport. Zdaniem prezesa Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego do wzrostu sprzedaży mogłoby się przyczynić wdrożenie systemu znakowania wołowiny według klasy jakości.
2018-08-16 | 06:00
Nauka
Polski wynalazek pozwoli zredukować stosowanie pestycydów i nawozów. Oparte na technologii rolnictwo 4.0 pomoże rozwiązać problem braku żywności
Prognozy ONZ zakładają, że do 2050 roku liczba ludności na świecie może wzrosnąć do dziewięciu miliardów, a do tego czasu powierzchnia obszarów rolniczych zwiększy się jedynie o 4 proc. Bez unowocześnienia rolnictwa nie będziemy w stanie wyżywić całego społeczeństwa. Pomóc w tym może polski wynalazek, który umożliwi precyzyjną identyfikację oraz neutralizację patogenów wyniszczających hodowle i uprawy. Mobilne urządzenia i oparty na nich system automatycznego monitorowania upraw i hodowli pozwolą na wczesne wykrywanie chorób u roślin i zwierząt.
2017-01-20 | 06:58
Bankowość
Rolnicy mają coraz częściej problemy z uzyskaniem finansowania. Powodem są wolno rosnące ceny ziemi
Eksperci podkreślają, że ceny ziemi rosną zbyt wolno, aby banki godziły się na udzielanie rolnikom kredytów pod zastaw tego rodzaju nieruchomości. W związku z tym producenci mięsa coraz częściej mają problemy z uzyskaniem środków obrotowych. Jak twierdzi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, wyjściem może być specjalizacja i rozwój współpracy rolnictwa ze światem nauki.
2016-04-28 | 06:10
Handel
Producenci trzody chlewnej tracą na barierach eksportowych. Hodowla przestaje być opłacalna
Spada produkcja trzody chlewnej w Polsce. Branża rolnicza czeka na zniesienie niektórych barier i uzyskanie przez część regionów w Polsce statusu wolnych od choroby Aujeszkiego. Tylko to pozwoli na eksportowanie żywych świń do krajów unijnych. Obecnie Polska, jako kraj, w którym choroba ta występuje, nie może eksportować ich do innych państw Unii Europejskiej. Tracą na tym rolnicy, którzy przez konieczność przeprowadzenia badań ponoszą dodatkowe koszty i coraz częściej rezygnują z produkcji.
2016-03-14 | 06:10
Przemysł spożywczy
Spadają ceny skupu trzody chlewnej. Aby zwiększyć zyski firmy powinny inwestować w rozwiązania technologiczne
Ceny skupu żywca wieprzowego w ciągu roku spadły o ok. 10 proc., nawet do 3 zł za kilogram. Pogłowie trzody chlewnej spadło z niemal 19 mln sztuk w 2006 r. do 10,6 mln sztuk w 2015 r. Z eksportera Polska stała się importerem wieprzowiny. W dodatku produkcja tego mięsa jest bardzo rozdrobniona, zajmuje się nią nawet 200 tys. gospodarstw, wśród których dominują najmniejsze, hodujące do 9 zwierząt. Pomóc mógłby rozwój technologiczny.
2012-12-19 | 06:10
Przemysł spożywczy
Karpie - tak, ale tylko w płatach. Część sklepów wycofuje się z handlu żywymi rybami
Przed świętami sprzedaż karpia sięga 15 tys. ton. Statystycznie każdy Polak zjada blisko pół kilograma tej ryby. Większość karpi trafia do klienta jeszcze żywa. Organizacje ekologiczne apelują o kupowanie ryb w płatach. I – jak twierdzą – apele zaczynają przynosić skutek.
2012-11-23 | 06:30
Ochrona środowiska
Polska europejską potęgą w produkcji skór. Zakaz hodowli zwierząt futerkowych utknął w Sejmie
Rocznie w Polsce na futra zabija się ponad 4 mln zwierząt, podczas gdy rządy Austrii, Chorwacji czy Wielkiej Brytanii już zdecydowały o całkowitym zakazie ich hodowli. Stowarzyszenie Otwarte Klatki domaga się zaostrzania prawa, tym bardziej, że zwierzęta przetrzymywane na fermach są narażone na cierpienia fizyczne i psychiczne, co pokazały ostatnie badania. Odpowiednia ustawa utknęła jednak w Sejmie. W niedzielę obchodzić będziemy w Polsce Dzień bez Futra.